-
TEMAT
-
OSTATNI
-
Jaka kosiarkaOd niedawna mam przyjemność mieszkać w domku jednorodzinnym z niewielką działką. Całe życie mieszkałam w bloku, dlatego nie miałam styczności z problemami tego typu...
Wiem na pewno, że z uwagi na powierzchnię trawnika jaki mam do obrobienia powinnam zdecydować się na kosiarkę spalinową.
Jakimi kryteriami wyboru powinnam się kierować i jaki budżet przeznaczyć na tego typu zakup?
Będę wdzięczna za sugestie i porady,
z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Re: Jaka kosiarka
Witam,
na jakiej podstawie sądzisz ,że areał działki dyktuje zakup spalinówki?
Mam działkę o powierzchni 900 m2 i koszę kosiarką elektryczną!
Spalinowa kosiarka dyktuje koszty: paliwa,oleju,świec( do tego oczywiście tradycyjne działania jak ostrzenie noża ale to dotyczy też elektrycznych maszyn),jest mniej wygodna w uruchamianiu dla kobiety,elektryczną odpalasz na wtyczkę w gnieździe przedłużacza i przełącznikiem przy rękojeści.Spalinowa ma sens tylko jeśli jest samobieżna,inaczej namordujesz się z jej ciągnięciem, no i głośność i zanieczyszczanie środowiska! To dwie cechy na NIE dla spalinowej.
Dużo istotniejszym przy doborze do areału koszonego jest...wielkość kosza jaki ma mieć kosiarka,bo przy pojemności typu 35 l się można za.... przy wysypywaniu trawy.
-
Roman,
kosiarke sie raczej pcha, nie ciagnie (ta bez napedu)
ja mam do skoszenia okolo 900m2 i mam kosiarke spalinowa o srednicy koszenia okolo 44 cm. przy okazji na dzialce jest sporo drzewek i krzewow. nie wyobrazam sobie lawirowania miedzy nimi kosiarka elektryczna za ktora ciagnie sie kabel- To dosc upierdliwe.
koszt benzyny swiec itd nie jest szczegolnie wysoki, wlasciwie nieodczuwalny
szkoda lola2000 ze nie powiedzialas jak bardzo niewielka jest twoja dzialka - bo jesli masz do skoszenia okolo 200m2 trawy to wtedy faktycznie zdecydowalbym sie na dobra kosiarke elektryczna - w odroznieniu do romna uwazam ze areal ma tu znaczenie.
-
Dzięki za odpowiedź.
Wielkość działki to ok. 1500m2. Działaka w zasadzie w 90% to trawnik, na którym bardzo mi zależy. Nie gustuję w wymyślnych ogrodach.
Mimo, iż również jestem bardziej EKO, nie wyobrażam sobie biegania z kablem z kosiarką elektryczną.
Z moich poszukiwań wynika, że ważny jest silnik! I tutaj są dwie rekomendacje: amerykański Briggs&Stratton i Honda... Jakieś doświadczenia z wymienionymi egzemplarzami?
-
ja mam honde od 10 lat i nic sie z nia przez ten czas nie dzialo. to byl strzal w dziesiatke.
briggsy sa chyba latwiej dostepne a przez to bardziej popularne, wiec nie powinno byc problemu z jakas fajna promocja a co za tym idzie z dobra cena (hondy sa drogie) - co do jakosci, podobno nie ustepuja hondzie
-
U boot dziękuję za info.
Miałam odwrotne wrażenie, że Hondy są bardziej popularne. Rozumiem, że nie będę miała problemów z serwisem silnika B&S w razie czego...
-
Witaj,
Jeśli działka to 1500 m/kw z czego 90 % to trawnik i chcesz aby był idealny to zdecydowanie polecam kosiarkę z silnikiem Briggs&Stratton (teraz praktycznie kosiarki są już tylko z tymi silnikami). Najlepiej 3 funkcje kosiarki, tzn, Kosz, mielenie i wyrzut boczny, na pewno z napędem. Taką kosiarke w sklepach Leroy Merlin kupisz w cenie 1500-2000 zł. Może to nie mało, ale za to masz sprzęt na 10 lat (oczywiście przy odpowiednim serwisie, który każdy jest w stanie wykonać sam we własnym garażu).
Zapraszam do sklepu przy Alejach Jerozolimskim 244
pozdrawiam
doradca
-
Roman nie masz zielonego pojęcia o doborze kosiarki. Jeśli kosisz 900 m/kw kosiarką elektryczna to gratulacje. hehe
Szczerze powiem nie bierzcie porad romana za poważne
Zajmuję sie sprzedażą kosiarek
pozdrawiam i życzę wszystkim udanego sezonu w ogrodzie
-
Nie masz racji pisząc ,że areał nie ma znaczenia przy wyborze kosiarki. Z własnego doświadczenia wiem ,że warto wybrać kosiarkę z silnikiem spalinowym ,oczywiście z napędem i zdecydowanie mocniejsza niż jest nam potrzebna gdyż napęd zawsze zabiera trochę mocy. Warto kupić taka z aluminiowa obudową, nie rdzewieje a przecież trzeba ja myć przynajmniej ja tak robię po każdym koszeniu, a co do rozruchu to też nie masz racji że kobieta sobie nie poradzi, można kupić kosiarkę z rozrusznikiem elektrycznym, super sprawa. Mam taka 6 KM szerokość koszenia 54cm, napęd 3 funkcje, silnik Briksa, no i oczywiście rozruch elektryczny, a kosztowała chyba 2100zł. Polecam.
-
To już mój drugi ogród.
1800 m2 , teraz 900 m2. Miałem kosiarkę spalinową (Husquarna bez napędu), którą oddałem (po 2 koszeniach). Kupiłem największą elektryczną (500 zł)
Koszenie było cichsze, ekonomiczniejsze i bez zapachu spalin.
Przy elektryce trzeba zaplanować sobie tak koszenie aby kabel nie zawadzał. I jest wtedy OK.
Jeśli ktoś ma wiele drzewek to to ma sad a nie trawnik
-
hahaha- dobre!
Sadu na szczęście nie mam!
Doprowadzenie trawnika po tej ziemie do porządku lekko mnie przeraża. Zakup kosiarki to jeden z wielu milowych kroków jakie mnie czekają.
Wybacz, ale kosiarki elektrycznej nie kupie, to wiem na pewno. Husquarna- w opinii znajomych nie jest rekomendowana, zatem również się nie pokuszę...
Zatem szukam czegoś z silnikiem B&S.
Dzięki za sugestię, zapewne będę jeszcze zaglądać i pytać o inne rzeczy.
Pozdrawiam!
-
Odświeżając wątek, chciałabym zapytać co sądzicie nt. kosiarek Nexus. Niestety w sieci jest tego niewiele.
Będę wdzięczna za opinie lub informacje.
-
Nie znam tej marki?
Polecam Ci kosiarki firmy Viking lub Stiga.
Vikinga mamy w pracy, jest on z napędem jego zaleta to ze bardzo mało pali jest lekki ponieważ jego obudowa jest z plastiku ma duży kosz oraz fajnie sie nim kosi.
Stige posiadam ponad 6 lat na własny użytek jak do tej pory nie miałem z nią problemów. Obydwie kosiarki posiadają silniki brigsa.
-
Nexus to marka Briggsa, który wypuścił swoje kosiarki, jednak chciałabym znaleźć jakieś opinie od pierwszych użytkowników. Na rynku są chyba od tego roku, zatem pewnie dlatego niewiele osób ma o nich jakiekolwiek zdanie.
Nowe posty
Brak nowych postów
Ekspert
Załączone zdjęcia
Popularne wątki