Lola2000

User star img

Jaka kosiarka

dodano: 2010-03-17 19:28

Od niedawna mam przyjemność mieszkać w domku jednorodzinnym z niewielką działką. Całe życie mieszkałam w bloku, dlatego nie miałam styczności z problemami tego typu...

Wiem na pewno, że z uwagi na powierzchnię trawnika jaki mam do obrobienia powinnam zdecydować się na kosiarkę spalinową.

Jakimi kryteriami wyboru powinnam się kierować i jaki budżet przeznaczyć na tego typu zakup?

Będę wdzięczna za sugestie i porady,

z góry dziękuję i pozdrawiam smiling smiley

pokaż odpowiedzi jako:

roman

Jaka kosiarka

dodał: roman 2010-03-18 13:57

Witam,
na jakiej podstawie sądzisz ,że areał działki dyktuje zakup spalinówki?
Mam działkę o powierzchni 900 m2 i koszę kosiarką elektryczną!
Spalinowa kosiarka dyktuje koszty: paliwa,oleju,świec( do tego oczywiście tradycyjne działania jak ostrzenie noża ale to dotyczy też elektrycznych maszyn),jest mniej wygodna w uruchamianiu dla kobiety,elektryczną odpalasz na wtyczkę w gnieździe przedłużacza i przełącznikiem przy rękojeści.Spalinowa ma sens tylko jeśli jest samobieżna,inaczej namordujesz się z jej ciągnięciem, no i głośność i zanieczyszczanie środowiska! To dwie cechy na NIE dla spalinowej.
Dużo istotniejszym przy doborze do areału koszonego jest...wielkość kosza jaki ma mieć kosiarka,bo przy pojemności typu 35 l się można za.... przy wysypywaniu trawy.

do góry
User Avatar img

u-boot

Jaka kosiarka

dodał: u-boot 2010-03-18 21:10

Roman,
kosiarke sie raczej pcha, nie ciagnie (ta bez napedu)
ja mam do skoszenia okolo 900m2 i mam kosiarke spalinowa o srednicy koszenia okolo 44 cm. przy okazji na dzialce jest sporo drzewek i krzewow. nie wyobrazam sobie lawirowania miedzy nimi kosiarka elektryczna za ktora ciagnie sie kabel- To dosc upierdliwe.
koszt benzyny swiec itd nie jest szczegolnie wysoki, wlasciwie nieodczuwalny
szkoda lola2000 ze nie powiedzialas jak bardzo niewielka jest twoja dzialka - bo jesli masz do skoszenia okolo 200m2 trawy to wtedy faktycznie zdecydowalbym sie na dobra kosiarke elektryczna - w odroznieniu do romna uwazam ze areal ma tu znaczenie.

do góry

Lola2000

Jaka kosiarka

dodał: Lola2000 2010-03-18 23:24

Dzięki za odpowiedź.

Wielkość działki to ok. 1500m2. Działaka w zasadzie w 90% to trawnik, na którym bardzo mi zależy. Nie gustuję w wymyślnych ogrodach.
Mimo, iż również jestem bardziej EKO, nie wyobrażam sobie biegania z kablem z kosiarką elektryczną.

Z moich poszukiwań wynika, że ważny jest silnik! I tutaj są dwie rekomendacje: amerykański Briggs&Stratton i Honda... Jakieś doświadczenia z wymienionymi egzemplarzami?

do góry
User Avatar img

u-boot

Jaka kosiarka

dodał: u-boot 2010-03-19 09:54

ja mam honde od 10 lat i nic sie z nia przez ten czas nie dzialo. to byl strzal w dziesiatke.
briggsy sa chyba latwiej dostepne a przez to bardziej popularne, wiec nie powinno byc problemu z jakas fajna promocja a co za tym idzie z dobra cena (hondy sa drogie) - co do jakosci, podobno nie ustepuja hondzie

do góry

Lola2000

Jaka kosiarka

dodał: Lola2000 2010-03-19 16:33

U boot dziękuję za info.

Miałam odwrotne wrażenie, że Hondy są bardziej popularne. Rozumiem, że nie będę miała problemów z serwisem silnika B&S w razie czego...

do góry

ogrodnik

Jaka kosiarka

dodał: ogrodnik 2010-03-19 18:29

Witaj,

Jeśli działka to 1500 m/kw z czego 90 % to trawnik i chcesz aby był idealny to zdecydowanie polecam kosiarkę z silnikiem Briggs&Stratton (teraz praktycznie kosiarki są już tylko z tymi silnikami). Najlepiej 3 funkcje kosiarki, tzn, Kosz, mielenie i wyrzut boczny, na pewno z napędem. Taką kosiarke w sklepach Leroy Merlin kupisz w cenie 1500-2000 zł. Może to nie mało, ale za to masz sprzęt na 10 lat (oczywiście przy odpowiednim serwisie, który każdy jest w stanie wykonać sam we własnym garażu).
Zapraszam do sklepu przy Alejach Jerozolimskim 244

pozdrawiam

doradca

do góry

kosiarz

Jaka kosiarka

dodał: kosiarz 2010-03-19 18:19

Roman nie masz zielonego pojęcia o doborze kosiarki. Jeśli kosisz 900 m/kw kosiarką elektryczna to gratulacje. hehe
Szczerze powiem nie bierzcie porad romana za poważne

Zajmuję sie sprzedażą kosiarek

pozdrawiam i życzę wszystkim udanego sezonu w ogrodzie

do góry

marjo

Jaka kosiarka

dodał: marjo 2011-05-23 15:33

No nie da sie ukryc taki obszar to tylko spalinową! generalnie 500-2tys. najlepiej spalinówką... na allegro są teraz fajne: allegro.pl/hit-kosiarka-spalinowa-leader-675-bs-naped-i1622516767.html

do góry

jacob76

Jaka kosiarka

dodał: jacob76 2010-03-20 13:47

Nie masz racji pisząc ,że areał nie ma znaczenia przy wyborze kosiarki. Z własnego doświadczenia wiem ,że warto wybrać kosiarkę z silnikiem spalinowym ,oczywiście z napędem i zdecydowanie mocniejsza niż jest nam potrzebna gdyż napęd zawsze zabiera trochę mocy. Warto kupić taka z aluminiowa obudową, nie rdzewieje a przecież trzeba ja myć przynajmniej ja tak robię po każdym koszeniu, a co do rozruchu to też nie masz racji że kobieta sobie nie poradzi, można kupić kosiarkę z rozrusznikiem elektrycznym, super sprawa. Mam taka 6 KM szerokość koszenia 54cm, napęd 3 funkcje, silnik Briksa, no i oczywiście rozruch elektryczny, a kosztowała chyba 2100zł. Polecam.

do góry

Tomaszzz

Jaka kosiarka

dodał: Tomaszzz 2010-03-21 14:55

To już mój drugi ogród.
1800 m2 , teraz 900 m2. Miałem kosiarkę spalinową (Husquarna bez napędu), którą oddałem (po 2 koszeniach). Kupiłem największą elektryczną (500 zł)
Koszenie było cichsze, ekonomiczniejsze i bez zapachu spalin.
Przy elektryce trzeba zaplanować sobie tak koszenie aby kabel nie zawadzał. I jest wtedy OK.
Jeśli ktoś ma wiele drzewek to to ma sad a nie trawnik smiling smiley

do góry

Lola2000

Jaka kosiarka

dodał: Lola2000 2010-03-22 14:42

hahaha- dobre!

Sadu na szczęście nie mam!

Doprowadzenie trawnika po tej ziemie do porządku lekko mnie przeraża. Zakup kosiarki to jeden z wielu milowych kroków jakie mnie czekają.

Wybacz, ale kosiarki elektrycznej nie kupie, to wiem na pewno. Husquarna- w opinii znajomych nie jest rekomendowana, zatem również się nie pokuszę...

Zatem szukam czegoś z silnikiem B&S.

Dzięki za sugestię, zapewne będę jeszcze zaglądać i pytać o inne rzeczy.

Pozdrawiam!

do góry

Lola2000

Jaka kosiarka

dodał: Lola2000 2010-05-17 12:03

Odświeżając wątek, chciałabym zapytać co sądzicie nt. kosiarek Nexus. Niestety w sieci jest tego niewiele.

Będę wdzięczna za opinie lub informacje.

do góry

Maciek

Jaka kosiarka

dodał: Maciek 2010-05-17 17:50

Nie znam tej marki?

Polecam Ci kosiarki firmy Viking lub Stiga.
Vikinga mamy w pracy, jest on z napędem jego zaleta to ze bardzo mało pali jest lekki ponieważ jego obudowa jest z plastiku ma duży kosz oraz fajnie sie nim kosi.
Stige posiadam ponad 6 lat na własny użytek jak do tej pory nie miałem z nią problemów. Obydwie kosiarki posiadają silniki brigsa.

do góry

Lola2000

Jaka kosiarka

dodał: Lola2000 2010-05-21 19:05

Nexus to marka Briggsa, który wypuścił swoje kosiarki, jednak chciałabym znaleźć jakieś opinie od pierwszych użytkowników. Na rynku są chyba od tego roku, zatem pewnie dlatego niewiele osób ma o nich jakiekolwiek zdanie.

do góry

marjo

Jaka kosiarka

dodał: marjo 2011-05-06 14:17

3 tryby koszenia, silnik Briksa i moc 6KM to możesz mieć już za ok. 1000zł. Świetne można teraz dostać na allegro:
allegro.pl/hit-kosiarka-spalinowa-leader-500-bs-naped-i1586080513.html tańsza, o mocy 5KM
allegro.pl/hit-kosiarka-spalinowa-leader-675-bs-naped-i1586081293.html nieco droższa, ale i tak za pół ceny jaką zapłacił jacob. A wysylane sa z Polski wiec roznica czy kupisz w sklepie czy na allegro jest doprawdy niewielka!

do góry

Doris2345

Jaka kosiarka

dodał: Doris2345 2011-06-26 12:16

Witam serdecznie!!
Zakupiłam kosiarke spalinowa w sklepie leroy merlin 21.04 tego roku z silnikiem B&S 45 co prawda na promocji cena nie wielka 550zl ma 3,5KM jest totalnie a raczej była do niczego teraz od 2tyg czekam na rozpatrzenie reklamacji. Powody reklamacji, wyciek oleju z pod silnika nie równe obroty, dławiła sie trawą, kosz napełniany do połowy i wiele innych drobnych niedociągnięć a to wszystko po pierwszym uruchomieniu silnika wyszło na jaw. NIE POLECAM zakupów w tym sklepie ponieważ towar jest nie sprawdzony (kupuje sie kota w worku), po czym trzeba jeździć, czekac aż ktoś sie zlituje i rozpatrzy reklamację a ogród w tym czasie zarasta wrrr . W zeszłym roku kupilismy kosę i piłę spalinową w sklepie castorama nie było problemu z ich sprawdzeniem(zalaniem paliwem olejem, i pierwszym rozruchem) do dzisiaj jest wszystko OK. Nigdy więcej LEROY MERLIN Pozdrawiam

do góry

aisa222

Jaka kosiarka

dodał: aisa222 2012-04-03 20:50

Wiem, że to stary post ale mam dokładnie to samo, z tą różnicą, że dawała spokojnie radę dość wysokiej trawie i kosz napełniał się po brzegi. Ale silnik dokładnie to samo :/ Kosiarka poszła do reklamacji 29 lutego i do dzisiejszego dnia cisza (kurcze nie widziałam, że to już tyle czasu)
Doris2345 jeśli jeszcze jesteś na tym forum to napisz jak u Ciebie skończyła się sprawa.

Anonim Napisał(a):

> Witam serdecznie!!
> Zakupiłam kosiarke spalinowa w sklepie leroy
> merlin 21.04 tego roku z silnikiem B&S 45 co
> prawda na promocji cena nie wielka 550zl ma 3,5KM
> jest totalnie a raczej była do niczego teraz od
> 2tyg czekam na rozpatrzenie reklamacji. Powody
> reklamacji, wyciek oleju z pod silnika nie równe
> obroty, dławiła sie trawą, kosz napełniany do
> połowy i wiele innych drobnych niedociągnięć a
> to wszystko po pierwszym uruchomieniu silnika
> wyszło na jaw. NIE POLECAM zakupów w tym sklepie
> ponieważ towar jest nie sprawdzony (kupuje sie
> kota w worku), po czym trzeba jeździć, czekac
> aż ktoś sie zlituje i rozpatrzy reklamację a
> ogród w tym czasie zarasta wrrr . W zeszłym roku
> kupilismy kosę i piłę spalinową w sklepie
> castorama nie było problemu z ich
> sprawdzeniem(zalaniem paliwem olejem, i pierwszym
> rozruchem) do dzisiaj jest wszystko OK. Nigdy
> więcej LEROY MERLIN Pozdrawiam

www.claudiaikasiachwolka.pl

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2012-04-03 20:50 przez aisa222.

do góry
User Avatar img

nedtom

Jaka kosiarka

dodał: nedtom 2012-02-07 17:53

no niestety z leroy merlin tak jest

do góry

chmuragardowa

Jaka kosiarka

dodał: chmuragardowa 2012-03-19 11:07

a co myślicie o kosiarkach firmy al-ko?? Ostatnio mi wpadła w oko ich oferta i kosiarki prezentują się całkiem nieźle, mają mocny silnik, wykonane z trwałych elementów. Ale jak macie z nimi jakieś doświadczenia będę wdzięczna jeśli się nimi podzielicie.

do góry

BobsonR

Jaka kosiarka

dodał: BobsonR 2012-04-03 16:36

mam ją 4 lata i była tylko raz na serwisie, ale to z mojej winy bo wjechałem nią centralnie w tuje i poluzowały się linki na jakiejś grubszej gałęzi, przez co nie miała obrotów , w serwisie poprawili, po godzinie odebrałem i chodzi równiutko, ogólnie są świetne, ważne by pamiętać o najlepiej corocznej wymianie oleju bo to poprawia pracę silnika :] ew. co dwa lata jak ktoś kosi od święta, ja koszę w firmie ogrodniczej, od połowy kwietnia tygodniowo koszona przez tą kosiarkę powierzchnia wynosi ok 3000-4500 m2, polecam z napędem i silnikiem od 5 koni i więcej, wtedy można spokojnie wjechać na większą trawę

do góry

trzykropek

Jaka kosiarka

dodał: trzykropek 2012-04-13 14:25

co do kosiarek alko to ja mam i jestem zadowolony. Są mocne, dobrze się je prowadzi, dokładnie skoszą każdy trawnik, w razie czego masz trzy lata gwarancji.

do góry

reval

Jaka kosiarka

dodał: reval 2012-04-18 09:26

ja mam kosiarkę firmy Gardena i jestem bardzo zadowolony

do góry

rasta_girl

Jaka kosiarka

dodał: rasta_girl 2012-04-23 09:53

wiecie, ja jak patrzę na kosiarki, jakie można kupić to zwyczajnie dostaję zawrotu głowy, bo wybór jest naprawdę ogromny, a to spalinowe, a to elektryczne, większe, mniejsze, z taką mocą silnika, albo inną, a do tego jeszcze ceny. Co nieco poszperałam, popatrzyłam i w końcu mój wybór padł na tą [www.al-ko.pl] , najbardziej przekonała mnie moc silnika i to, że na tą kosiarkę mam aż trzy lata gwarancji.

do góry

remont-bochnia.pl

Jaka kosiarka

dodał: remont-bochnia.pl 2012-04-23 18:27

Proponował bym spalinową ,obudowa metalowa z napędem o mocy o.k 5KW.Firmę wybierz sam ważne aby miała długą gwarancje.Jak juzkupisz poczytaj jak dbać o trawnik.Pozdrawiam.
[www.remont-bochnia.pl]

do góry

PiotrD

Jaka kosiarka

dodał: PiotrD 2012-04-25 15:28

Witam wszystkich, od jutra w Lidlu jest kosiarka elektryczna za niecałe 200 zł i zastanawiam się czy jej nie kupić. Mam mały ogród i nie potrzebuję kosiarki spalinowej więc może jest to dobre rozwiązanie?

www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-B2864C8E-C915A068/lidl_pl/hs.xsl/index_26312.htm

co o niej sądzicie? w sumie to już mam trochę tego sprzętu od nich i wszystko działa sprawnie więc chyba warto co?

doradźcie coś smiling smiley

do góry

berserker

Jaka kosiarka

dodał: berserker 2012-05-04 12:33

megastore.pl/108884,NAC-Kosiarka-z-napedem-375KM-C460V.html?c=1

A ja taką polecę niedawno kupiłem taką i kobieta sobie daje świetnie radę z objechaniem 1200 m działki jest i napęd jak i duża moc, no i firma NAC. Sprzęt godny polecenia.

do góry

allladyn

Jaka kosiarka

dodał: allladyn 2012-05-16 14:59

o widzę, że każdy z nas lubi się pochwalić sprzętem jaki sobie kupił, ja też się długo naszukałam najlepszej dla mnie kosiarki, ale w końcu postawiłam na wspomnianą wcześniej kosiarkę firmy alko, bardzo dobrze się prowadzi, nie zacinają się kółka, a w poprzedniej denerwowało mnie to, że jak trwa się przykleiła to mi kółka się blokowały. Jest mocna, mam nadzieję, że z czasem będę tak samo zadowolona z niej jak na samym początku.

do góry