User Avatar img

jawor

ogrzewanie podłogowe

dodano: 2012-01-20 12:11

Czesc wszystkim, czy ktos ma/lub planuje zakładać ogrzewanie podłogowe? Koleżanka właśnie sobie założyła w nowym domku www.mgprojekt.com.pl/bajkowy-2
jest rewelacyjne! tez się nad tym zastanawiam, wiem ze firma u której zamówiła projekt domu, projektuje tez tego typu rozwiązania www.mgprojekt.com.pl/pakiet-ogrzewanie-podlogowe Co myslicie? Czy warto inwestować w taki rodzaj ogrzewania? Jakieś praktyczne rady?

pokaż odpowiedzi jako:

rrre

ogrzewanie podłogowe

dodał: rrre 2012-01-20 12:33

JEJKU nie zastanawiaj się nawet...rób suuuuuuuuper sprawa.mamy w domku,mieszkamy od roku,cieplutko,przytulnie i dzieci leżą ,bawią się -wspaniała sprawa.a co tu projektować-dodatkowo kasę wywalać...dobry hydraulik i tyle!

do góry

tomak_z

ogrzewanie podłogowe

dodał: tomak_z 2012-01-27 13:36

inwestować warto, ale koniecznie trzeba wziąc do takiej roboty fachowców, mg faktycznie mozna sobei zamówić rózne bajery do projektów, to świetnie bo jak już sie wyda kase na projekt domu, to fajnie jak można od razu "wprojektować" to co jest potrzebne ; ale wracając do ogrzewania - jesli chodzi o praktyke, to efekt jest na prawdę super - przede wyszystkim ciepło rozchodiz sie równomiernie na całej powierzchni, więc takie ogrzewanie sprawdza się zwłaszcza przy dużych mieszkaniach/domach, gdzie trudno ogrzać standardowymi kaloryferami; pozdrawiam i popieram pomysł

do góry

Glazurnik_Rotberg

ogrzewanie podłogowe

dodał: Glazurnik_Rotberg 2012-01-28 15:30

zdecydowanie warto!
w koncu najwazniejsze by bylo cieplo w stopy :-) a ciepłe powietrze ze swej natury unosi sie od dolu do gory wiec ogrzewanie podlogowe a nie pod parapetem okiennym jest efektywniejsze ( rownei kosztowo)

przy okazji pare porad jak klasc potem podlgi :-)

paniglazurnik.blogspot.com/2011/07/montaz-okadzina-ceramiczna-na.html

do góry

bergamotka

ogrzewanie podłogowe

dodał: bergamotka 2012-01-31 23:05

a jaki byłby orientacyjny koszt położenia ogrzewania podłogowego w łazience o powierzchni podłogi ok. 2,5x2,5m? I czy mozna kłaśc na stare płytki, takie drobniutkie kosteczki, pod nową terakotę?

do góry

dfnkdng

ogrzewanie podłogowe

dodał: dfnkdng 2012-01-31 23:27

ja nie wiem czy to jest az tak dobry pomysl. A co pozniej na to bedziesz klasc?

do góry

Jolka66

ogrzewanie podłogowe

dodał: Jolka66 2012-03-15 14:19

Jestem nową posiadaczką domku - www.mgprojekt.com.pl/miejski
No dobra, posiadaczka to za duże słowo, jestemy już w połowie drogi do końca tych tortur tongue sticking out smiley WYbieramy na razie wnętrze i taras jakos urządzamy.

Ogrzewanie podłogowe to podstawa! Nie wiedzialam nawet że jeszcze ktos buduje bez tego! Nie dość że to ekonomiczne, to jakie wygodne!
Tez wyorzystalam te rozwiazanie od pracowni MG projekt i uwazam że jest ok!

do góry

Borowik

ogrzewanie podłogowe

dodał: Borowik 2012-03-29 12:32

Przy większych domach na pewno ogrzewanie podłogowe jest wskazane, przy mniejszych bym się wachała. Wiadomo że to wygoda, ale niestety dosyć droga. Przy dużych nam sie to zwróci, bo jest oszczędniejsze. Sama wybudowalam dom z tym pakietem ogrzewania podłogowego z MG Projektu ( razem z projektem ) i jestem bardzo zadowolona. Wychodzę z łazienki na ciepłe kafelki- coś piękego winking smileyNie musze się martwić że dzieci się przeziębia chodząc bez papci. Niestety w mieszkaniu wcześniej to był standard że pokąpieli szalały na bosych stopach po zimnej podłodze ;/ Ostatnio nawet znalalazam forum pracowni MG, wiec jak macie jeszcze jakies watpliwosci pytania to z pewnością mozcie tam zajrzeć winking smiley

do góry

Malinowa

ogrzewanie podłogowe

dodał: Malinowa 2012-04-25 10:13

Też jestem w trakcie budowania, stawiamy dom Elkę z MG Projektu.
Wiem, że mają ogrzewanie podłogowe w pakiecie i się nad nim zastanawiamy. Słyszałam, że opłacalne to jest tylko przy dużym metrażu- nasz ma miec ok 140m2. Radzicie bym zaintewtowała w to?

Wiadomo, że ma same zalety, tylko boję się że mnie koszty zjedzą....

do góry

Autoryzowany Wykonawca

ogrzewanie podłogowe

dodał: Autoryzowany Wykonawca 2012-04-25 18:24

Nie zjedzą Cię koszty.... ogólnie przeliczając podłogówka jest około 10% droższa niż tradycyjnie wykonane centralne.... koszty eksploatacji zdecydowanie niższe, byle nie mieszać systemów ,że część grzejniki a część podłogówka bo wtedy koszty oprzyrządowania zdecydowanie rosną...komfort życia bez porównania lepszy...... a teraz w pkt. to co ważne... trzeba dać lyle rury by temperatura podłogi nie przekroczyła 29 stopni bo wtedy są problemy dla alergików..... styropian pod posadzkę nie mniej jak 15-20 cm by nie chłodziło od dołu i na dodatek folia aluminiowa jako ekran... najlepiej zalać to anhydrytem bo wtedy sprawność i bezwładność jest zdecydowanie lepsza .... grubość przy ogrzewaniu gazowym i węglowym z podajnikiem to 4,5-5cm ,jeśli masz ogrzewanie węglowe tradycyjne lub elektryczne dwutaryfowe to grubość 9-12 cm by stworzyć akumulator cieplny.... na powierzchnię nalepiej ceramika lub kamień bo inne materiały tłumią ciepło... na razie tyle ...AW

do góry

~Malinowa

ogrzewanie podłogowe

dodał: ~Malinowa 2012-04-26 12:56

AW dzięki wielkie za poradę, rozważymy to jeszcze raz.
Komfort jest o niebo lepszy, a jeżeli to tylko 10% różnicy przy założeniu i tańsze koszty eksploatacji to byłoby głupotą gdybyśmy nie wzieli tego pakietu od pracowani MG.

Projekt już zakupiony, teraz tylko czekamy na koniec formalnoścismiling smiley

do góry