załamana

pomocy!!!problem z płytkami

dodano: 2012-02-18 15:12

witam , mam takie pytanie czy komuś z obecnych tu forumowiczów popękały płytki z paradyża?

pokaż odpowiedzi jako:

ikaria

dodał: ikaria 2012-02-18 18:30

W jaki sposób popekały.Całość płytki czy tylko szkliwo na nich?Pokaz zdjecia.

do góry

załamana

dodał: załamana 2012-02-19 16:12

większość to pęknięcia szkliwa, jedna płytka na pół pękła, ale pozostałe maja rysy "pajączki" . nie wiem co dalej robić z tym,jak dochodzić reklamacji dlatego proszę o pomoc, może ktoś miał podobny problem i wie jaka jest przyczyna tych pęknięć.

do góry

eee

dodał: eee 2012-02-18 19:26

nam w nowym domu pękły 2 w wiatrołapie ok.5 m2 ma pomieszczenie -pękły 2 z opoczna,podejrzewamy osiadanie budynku ,sami nie wiemy?dom wybudowany 2008 stał rok -wprowadzka sty 2011

do góry

ikaria

dodał: ikaria 2012-02-19 17:54

Powiedz proszę jeszcze na co były kładzione płytki( rodzaj sciany czy kg?),na jaki klej i jak dawno?

do góry

małła

dodał: małła 2012-02-19 19:19

Płytki pękają zarówno na karton gipsie jak i na zwykłej murowanej ścianie. a przyklejane były na klej greinplast (wysokoelastyczny). cały remont łazienek skończony był w sierpniu a płytki zaczęły pękać już pod koniec października sad smiley (chciałam wkleić zdjęcia ale nie wiem jak to się tu robi) sad smiley nie wiem już co robić bo z każdym tygodniem pęka coraz więcej płytek i niedługo okaże się ze cała łazienka bezie do wymiany :"(

do góry

pajek

dodał: pajek 2012-02-20 00:20

wezwij czlowłeka, który to robił, powinien poradzić co dalej, no i zgłosić reklamację u sprzedawcy, bo tu nie znajdziesz żadnego rozsądnego rozwiązania.

do góry

ikaria

dodał: ikaria 2012-02-20 10:11

pajek Napisał(a):

> wezwij czlowłeka, który to robił, powinien
> poradzić co dalej, no i zgłosić reklamację u
> sprzedawcy, bo tu nie znajdziesz żadnego
> rozsądnego rozwiązania.

Nie mieszaj dziewczynie w głowie.Wykonawca powie,że to wina płytek,sprzedawca,że wina wykonawcy.Niech się dowie troche na ten temat zanim zacznie dyskusje z fachowcami.

do góry

małła

dodał: małła 2012-02-20 11:35

Drogi Panie Pajeku ja już zgłosiłam reklamcje do paradyża!! był Pan ktory powiedział ze to nie jest wina płatek ale Pana ktory kładł płytki. Pan wykonawca przysięga , ze połozył płytki tak jak zawsze to robi i że 1 raz cos mu sie takiego stało! każy odsuwa od siebie sprawe a ja pozostaje z probelmemsad smiley dlatego szukam pomocy wszedzie gdzie sie da, bo niby dlaczego ja mam po raz drugi kupować płytki,klej itd. i na własny koszt naprawiać łazienke!! to nie moja wina, że one pekają!ja ani ich nie uderzyłam ani niczym szkodliwym nie umyłam po prostu pękają jedna po drugiej sad smiley piszę tu bo szukam ludzi ktorzy spotkali się z czymś takim i chcę się dowiedzieć jak rozwiązć ten problem!

do góry

olo

dodał: olo 2012-02-20 12:14

odbij jedna płytke zobacz ile jest jest kleju jak jest grubo to znaczy ze wina fachowca. jak jest cieko ale podłoże jest niestabilne to wina fachowca, jak jest to na scianie ogrzewanej np. kominowa i klej nie jest przynajmniej półelastyczny wina fachowca, gdy płytki sa duze ponad 30x30 a klej nie pełnoelastyczny czyli C2 to wina fachowac...
Płytki opisane przez Panią to takzwane zpajączkowanie czyli popekania na skutek naprężen skośnych i poprzecznych.

do góry

małła

dodał: małła 2012-02-20 13:00

czyli sumując wina jest fachowca? otrzymałam odpowiedż z Pardyża, która jednoznacznie obciąża fachowca, ale czy tak naprawdę winny jest tylko ten co kładzie płytki ? ja się nie znam na tym ale czy kleju może być za grubo też na k-gipsie? jak to możliwe że płytki wytrzymują wygięcia , cięcia a sile kleju poddają się?i po drugie jak domagać sie reklamacji skoro kazda ze stron twierdzi, że to nie jej wina? gdzie szukać pomocy, żeby nie być stratna i na własny koszt nie robić ponownego remontu łazienki?

do góry

pajek

dodał: pajek 2012-02-23 00:00

trudno mówić o czymś czego się nie widzi, w szczególności uszkodzeń, które powstały na płytkach. Nie bardzo wierzę w winę fachowca, chociaż wiele w życiu widziałem fuszerek, bardziej winiłbym sprzedawcę, a konkretnie ewentualnie producenta a konkretnie składowanie płytek. Efekt pajączkowania powstaje na skutek oddzialywania czynnikow atmosferycznych tj. wysokich temp. latem i mrozu zimą. Jednak to może byc trudne do udowodnienia. Proponuję poszukać nabywcę tych samych płytek i spróbować się z nim skontaktować. Być może u niego wystąpił ten sam efekt ato pomogłoby w uzyskaniu odszkodowania. Trudno jest wszystko opisać jak to załatwić ale wszystko jest możliwe. mam za mało danych by coś podpowiedzieć. Poza tym forum nie jest najlepszym miejscem do wypowiadania się na temat nie do konca "poprawny". Ewentualnie kontakt na priv.

do góry

Ella

dodał: Ella 2012-02-25 16:40

Zrob Ekspertyze w instytucie techniki budowlanej (ITcool smiley, rzetelnie, nie podważalnie zazwyczaj, na piśmie z pieczątkami, Wsądzie bardzo ważny dowód i w zasadzie rozstrzygnięcie niemalże.

Zgodnie z przepisami wykonawce obejmuje roczna rekojmia zatem spokojie mozesz sie domagac naprawy, zwrotu kasy etc. Oczywiscie zakaldam z emasz umowe na te realizacje...

do góry

małła

dodał: małła 2012-02-25 18:00

no własnie nie mam umowy sad smiley

do góry

ikaria

dodał: ikaria 2012-02-26 23:03

Niestety według mojej wiedzy (skonsultowałam się z fachowcami) ewidentnie wina lezy po stronie wykonawcy. Zbyt duża ilość kleju położona szczególnie na niezaimpregnowaną płyte,która chłonie wilgoć z kleju wywołuje dokładnie taki efekt.

do góry

małła

dodał: małła 2012-02-27 11:08

dziekuje bardzo za pomoc

do góry

małła

dodał: małła 2012-02-25 18:02

ale są faktury, czy to wystrczy ?

do góry

ikaria

dodał: ikaria 2012-02-28 13:23

Obawiam się,że nie udowodnisz fachowcom nic za pomocą faktursad smiley

do góry

małła

dodał: małła 2012-02-29 09:59

czyli, totalna załamka sad smiley dzieki za zainteresowanie sad smiley

do góry

ikaria

dodał: ikaria 2012-02-29 21:18

Naprawdę mi przykro.Nie mam juz żadnego pomysłu co dalej z tym zrobić poza wymianą na bierząco pękających płytek:
olazience.pl/montaz-lazienki-cersanit/83-wymiana-uszkodzonej-plytki

do góry

załamana

dodał: załamana 2012-03-01 09:55

dziekuję bardzo za pomoc.płytki muszę wymienić bo są tak spękane, że psują wygląd całej łazienki sad smiley Rysy są bardzo widoczne i niesety z dnia na dzień ich ilość się zwiększa sad smiley

do góry