o super mnóstwo ciekawych i cennych rad, a tak przy okazji chcę jeszcze zapytać co sądzicie o glebogryazarkach?? Czy waszmym zdaniem jest to potrzebny i pomocny sprzęt w prowadzenia ogrodu?? Zastanawiam się nad kupnem takiego sprzętu widziałem nawet na stronie alko dobre sprzęty.Tylko wcześniej chcę zasięgnąć waszej rady.
Przygotowanie podłoża pod trawnik od podstaw
Witam w tym roku kończę budowe domku na działce napewno będzie to w porach jesiennych(wrześień-październik)czy muszę w jakiś specialny sposób przygotować podłoże?Wokół domu rośnie bardzo dużo nieznanych mi bliżej roślin,krzaków,itp hwastów na których wogóle mi nie zależy proszę o pomoc teoretyczną ,aby osiągnąć ładnie wyglądający trawnik nadmieniam iż jest położona instalacja nawadniania.
Trochę za późno zobaczyłam ten wątek. Oczywiście pod trawnik trzeba odpowiednio przygotować teren.
Trzeba opryskać chwasty i niepożądane rośliny herbicydem, usunąć karpy, gruz i inne pozostałości po budowie,
przekopać glebę, nawieźć warstwę urodzajną, wyrównać teren poprzez kilkakrotne wałowanie i grabienie.
Jest to dość pracochłonne i przy dużej powierzchni opłaca się wypożyczyć sprzęt do tego, aby zaoszczędzić sobie wysiłku. Właściwe przygotowanie podłoża jest tu bardzo ważne, aby trawnik był równy i nie zapadał się potem po wiekszym deszczu. Aby osiągnąć efekt natychmiastowy można położyć trawnik z rolki.
Danuta Młoźniak
Bardzo dobrze jest zastosować nawóz 100 dni do siewu trawy.
sebzadr Napisał(a):
> Witam w tym roku kończę budowe domku na działce
> napewno będzie to w porach
> jesiennych(wrześień-październik)czy muszę w
> jakiś specialny sposób przygotować
> podłoże?Wokół domu rośnie bardzo dużo
> nieznanych mi bliżej roślin,krzaków,itp
> hwastów na których wogóle mi nie zależy
> proszę o pomoc teoretyczną ,aby osiągnąć
> ładnie wyglądający trawnik nadmieniam iż jest
> położona instalacja nawadniania.
no
Teren pod trawnik należy opryskać herbicydem totalnym (np. Roundup). Zabieg ten można powtórzyć na wiosnę. Okres karencji po zastosowaniu tego środka wynosi ok. 3-4 tygodnie, po tym czasie trzeba dokładnie wygrabić resztki roślin. Następnie teren przekopujemy glebogryzarką i wygrabiamy znajdujące się w podłożu korzenie, rozłogi, śmieci (np. kamienie, gruz itp.).
Do gleby ciężkiej, zasobnej w glinę trzeba dodać gruboziarnistego piasku. Gleba lekka i piaszczysta wymaga dodania gliny. Odpowiednią strukturę podłoża osiągniemy po wymieszaniu gleby glebogryzarką.
Aby użyźnić podłoże, ziemię mieszamy z odkwaszonym torfem (torfu nie należy pozostawiać na powierzchni, bo spowoduje to przesuszenie gleby). System korzeniowy trawy sięga ok. 10-15cm i właśnie taką grubość powinna mieć wierzchnia, żyzna warstwa podłoża.
Po dokładnym wyrównaniu terenu powierzchnię pod trawnik trzeba zwalcować, najlepiej użyć do tego ciężkiego walca z kolcami. Kolejny etap to delikatne przegrabienie zwalcowanej powierzchni w celu lekkiego spulchnienia podłoża.
Można już przystąpić do siewu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mieszanek traw gazonowych. Możemy je dobrać w zależności od tego, jaki trawnik chcemy mieć (np. rekreacyjny, ozdobny, sportowy). Nasiona traw zwykle wysiewamy ręcznie, najlepiej jednak użyć siewnika. Mamy wtedy gwarancję równomiernego rozprowadzenia ziaren na przygotowanym terenie. Przeważnie 1 kg trawy wystarcza na obsianie 30-40m2 powierzchni.
Zbyt mała ilość nasion doprowadzi do powstania pustych przestrzeni i w trawniku zaczną rozrastać się chwasty. Kiedy wysiejemy nasiona zbyt gęsto, rośliny będą słabe i bardziej podatne na choroby, ponieważ nie otrzymają wystarczającej ilości składników pokarmowych.
Następnie należy zwałować trawnik lekkim walcem i systematycznie go podlewać. Uwaga! Podlewanie silnym strumieniem z węża może wypłukać nasiona i spowodować nierównomierny wzrost trawy. Najlepszym rozwiązaniem jest podlewanie zraszaczami (system automatycznego nawadniania).
Pierwsze koszenie należy wykonać, kiedy trawa osiągnie ok. 8-10cm wysokości. Odpowiednia pielęgnacja przez cały sezon wegetacyjny pozwoli cieszyć się pięknym trawnikiem przez długie lata.
Wojciech Urbaniak - Ekspert Ogrodniczy
www.pol-ogrod.pl
129 stron aranżacji, produktów i porad.
Oferta ważna od 21.03 - 24.06.2012
Zamów gazetkę i newsletter
Oceń naszą stronę O firmie Praca Dostawcy Biuro prasowe Zastrzeżenia prawne Polityka prywatności Mapa strony Kontakt
© 2012 Leroy Merlin
Szybki komentarz: