-
TEMAT
-
OSTATNI
-
REKUPERATOR - prośba o Wasze opinieRozważam instalację wentylacji mechanicznej w projekcie domu z rekuperatorem. Znajomy ma coś takiego i jest zadowolony. Domek jest szczelny, z otworów wentylacyjnych powewa świeżym powietrzem. Jedyny mankament jaki zobaczyłem to kiedy rekuperator jest ustawiony na wysokie obroty niestety słychać szum. Wygląda na to że jest to świetne rozwiązanie (oprócz tego szumu). Mam wątpliwości czy te kanały wentylacyjne nie powinny być np odgrzybiane co jakiś czas? I jaki to ma wpływ na koszty eksploatacji? bo może i rekuperacja przynosi znaczne oszczędności na ogrzewaniu, ale prąd + ew. takie wydatki eksploatacyjne w sumie nie mają sensu?
Jeśli ktoś z was ma takie rozwiązanie w domu, to będę wdzięczny za podzielenie się Waszymi doświadczeniami w tek kwestii? A może ktoś robił sobie jakąś kalkulację opłacalności tego rozwiązania?
- Aktualnie prowadzony projekt:
WYKOŃCZENIE MIESZKANIA 53m2 2pok.- stan deweloperski. Dziennik od początku do końca! - ZOBACZ !!!
-
Re: REKUPERATOR - prośba o Wasze opinie
Witam,
też jestem w fazie budowania domu ale się wyleczyłem z rekuperatora.
Hałas - szum na początku, po kilku latach klekot. Żeby to ograniczyć fachowcy zaoferują ci strasznie drogie wygłuszenia wszystkich kanałów. jak to nie pomoże to powiedzą ci, że niestety w twoim przypadku jest za dużo zakrętów w instalacji, przewężeń itp i nie bardzo można już ograniczać szumy.
Odgrzybianie jest konieczne. Każda nawet najlepsza klimatyzacja, czy gruntowy wymiennik ciepła (o ile nie jest posrebrzany w środku rur) WYMAGA odgrzybiania minimum 1 raz w roku.
Dodatkowo wentylator napędzający całe to ustrojstwo ma średnio 200W czasem więcej.
cena 1 kWh to około 0,46zł czyli od około 9 gr za godzinę pracy. chodzi to 24 h/dobę 365 dni w roku.
A co jak wyłączą prąd? Fachowcy zaoferują ci UPS. ale nie byle jaki za 200zł bo ten by wytrzymał pół godziny taki porządny za
900zł żeby parę godzin pochodził.
Odzysk ciepła - to jest zaleta. Pozostałe koszty , zakupu, montażu przeglądów i utrzymania to porażka.
Moim zdaniem gra nie warta świeczki.
-
Zakładam rekuperacje od 1998r. Z praktycznego punktu widzenia, jeśli Cię na to stać (ceny, od 6 tys. wzwyż, śred.12-14 tys. całkowity koszt) i mieszkasz w miejscach gdzie nie możesz sobie pozwolić na ciągłe otwieranie okien, aby mieć świeże powietrze, nie chcesz marnować ciepła zimom i chłodu w domu latem. Zaobserwowałem też, że w domach, w których jest, rekuperator jest mniej kurzu i tzw. kotów, czyli jest mniej sprzątania.
Instalację trzeba czyścić przynajmniej raz w roku, polecam wiosną i jesienią. Sposobów jest kilka (środki chemiczne i ozonowanie), tak samo jak w klimatyzacji. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również sucha studnia, która latem schładza powietrze, zimom podnosi o kilka stopni, również zbiera i oddaje wilgoć wtedy, gdy jest potrzebna.
Można się zastanawiać czy sobie założyć taką wymuszoną wentylację, tak samo jak z zakupem auta z klimą czy bez.. Dopóki tego nie mieliśmy to jakoś się żyło, teraz jak czasami komuś się wyłączy rekuperator (bezpiecznik się przepali) to tragedia, dusimy się w domu, boli głowa i zastanawiamy się jak kiedyś bez tego żyliśmy..
Jeśli masz kontakt na dobrego instalatora, to niech założy chociaż instalację, a jednostkę centralną dokupisz później.
-
Rekuperator to najrozsądniejsze rozwiązanie po pierwszym centymetrze izolacji, Mogę polecić rekuperator dostępny w sieci grupa Alfred Moll w Warszawie. Urządzenie automatycznie dobiera prędkość pracy do chwilowych potrzeb analizując stężenie CO2 wilgotność i temperatury. Obniża prędkość gdy domowników nie ma lub śpią - zabieg ten maksymalizuje sprawność i ogranicza hałas. To samo urządzenie wykrywając dużą imprezę w domu (CO2 i wilgotność rosną) zwiększa intensywność wentylacji.
Jeśli zastanawiacie się nad izolowaniem ścian i wentylacją grawitacyjną to będziecie mieli sytuację, że 60% ciepła ucieka przez wentylację. Jedynym sposobem zatrzymania tego procesu jest kontrola intensywności wentylacji - higrosterowane systemy wentylacji lub rekuperacja czyli zatrzymanie ciepła z powietrza w domu
-
Witam,
postaram sie pomoc w sprawie "rekuperatora".
Proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
P
-
Do założenia wentylacji z odzyskiem skłonił mnie pojawiający się grzybek na styku ściany z sufitem, na poddaszu (zbyt szczelny dom) i ciąg wsteczny na kratkach grawitacyjnych podczas intensywnych wiatrów. Jestem zadowolony-przede wszystkim poprawiła się jakośc powietrza. Odzysk na poziomie 90% (bawiłem się i mierzyłem temperaturę na nawiewie do pomieszczeń i na wyciagu-temperatury są zbliżone). Jesli chodzi o hałas, to jest to kwestia zamontowania odpowiednich tłumików, natomiast zuzycie prądu też nie jest jakieś powalające. W przypadku wentylatorów na prąd stały jest ono niewielkie, a w przypadku prądu zmiennego w moim przypadku (750 m3/h) to max 300 W przy założeniu, że wentylacja pracuje na 100 %. W codziennym użytkowaniu wentylacja pracuje mi na 40-50 % zapewniając 0,5 wymiany, co jest optymalne z punktu widzenia klimatu w pomieszczeniach (ilość świeżego powietrza, odprowadzanie nadmiaru wilgoci). Kwestia energożerności jest względna i nie mozna podchodzić do tego w kategoriach opłaca się, czy nie. Czy zakładając klimatyzację kalkulujesz w ten sposób ?
Przy wyborze rekuperatora nie sugeruj się podawanymi sprawnościami (szczególnie jeśli rekuperator jest wielkości pudła od starego telewizora), bo one są osiągane w warunkach idealnych/laboratoryjnych.Wazną kwestią jest też odpowiednie zaizolowanie kanałów w przypadku prowadzenia ich na poddaszu nieogrzewanym.
Nowe posty
Brak nowych postów
Ekspert
Załączone zdjęcia
Popularne wątki